Voor Annuska viel het kwartje toen ze olifanten waste in Thailand en zich besefte hoe mooi het leven is en hoe graag ze dit wilde doorgeven. Bij Annemarie kwam het besef juist toen ze in een relatie zat en aan alles voelde dat haar huidige partner niet de juiste was om haar kinderwens in vervulling te laten gaan. Ze verkoos haar kinderwens boven de liefde. 

De uiteindelijk beslissing om het traject in te gaan is geen makkelijke. Indirect neem je vaak ook afscheid van het concept ‘gezin’ zoals ons jaren werd voorgeschoteld. Daar hoort ook een stuk acceptatie en rouw bij. Het is immers ook heel wat om een kindje op de wereld te zetten met andere beweegredenen dan de bekroning van een relatie. Het is niet voor niets dat je wanneer je het traject aangaat bij een kliniek je in contact wordt gebracht met een psycholoog. Daarom kiest ook iedereen een invulling van een traject wat passend is bij haar situatie. Gelukkig komen gezinnen vandaag de dag in verschillende vormen. 

Er zijn vrouwen die bewust kiezen om het alleen te doen. Je hoeft immers geen rekening te houden met de mening van een andere ouder en weet waar je aan toe bent. Annemarie koos hiervoor, ook met het oog dat ze in Portugal woont en de mogelijkheid om ooit terug te keren naar Nederland open te houden. Annuska koos ervoor om een vader een rol te laten spelen door middel van wensouders. De vaders, ja het zijn er twee, hebben een rol in de opvoeding. Er zijn dus vele opties denkbaar, en zoals bij alle keuzes in het leven zitten er voor- en nadelen aan. Wees gerust, oriënteer, maak lijstjes met voor- en nadelen, praat met je omgeving, er komt een moment waarop je denkt: nu ga ik ervoor!